Vad gör man som sommarnotarie på AG Advokat?

Lucas var en av årets fyra sommarnotarier, här är hans blogginlägg om de första dagarna som sommarnotarie på AG Advokat.

Väckarklockan ringer klockan 07:00 och det är den första dagen av mitt sex veckors långa arbete som sommarnotarie på AG Advokat. 

Jag tar röda linjen in till TC, går över Sergels torg, in genom Sergelgången, tar rulltrappan upp mot NK, går förbi NK Korv & Glass, öppnar den diskreta dörren på NK:s kortsida med skyltarna ”ej varuhus”, hälsar på receptionisten och tar hissen upp till sjätte våningen. Hissdörrarna öppnas och till höger ligger dörren in till AG Advokat. När jag går in genom dörren förstår jag att mitt arbete som sommarnotarie officiellt har börjat. 

Tillsammans med de tre andra sommarnotarierna påbörjas dagen med en kopp kaffe och praktisk information om byrån och dess verksamhet från HR-assistenten Sofie som alla har träffat på sin intervju under ansökningsprocessen till sommarnotarietjänsten. Efter den praktiska informationen är det dags för rundvandringen som innebär att vi får presentera oss och hälsa på samtliga kollegor på byrån. Kontoret känns under första dagen som en labyrint, hur svårt kan det vara att hitta tillbaka till köket där vi nyss var? Det är först efter ett tag som jag förstår att kontoret är utformat som en rektangel med dubbla korridorer på ena kortsidan.

En fadder har utsetts till var och en av oss sommarnotarier och efter rundturen får vi träffa dem. Det första mötet blir över lunch, efter vilken det är dags att gå tillbaka till kontoret där en delägare håller en föreläsning om hur det är att arbeta på advokatbyrå. Han talar om alltifrån skillnaderna mellan hur advokatbyråer är uppbyggda, till hur viktigt det är att välja en arbetsplats där ens arbete uppskattas och att en trivs med sina kollegor. När föreläsningen är avslutad är det dags att följa med sin fadder och träffa handledaren som är ansvarig för ens fortsatta arbete under sommarnotarietiden. Byrån är indelad i fem olika grupper som alla på något sätt arbetar med fastighets- och/eller entreprenadjuridik. Under sommaren är jag en del av subgruppen kommersiella avtal som tillhör avtalsgruppen. Kommersiella avtal arbetar främst med leverans- eller distributionsavtal och avtal om leverans av industrimaskiner.

Någonting mer hinns inte med under den första dagen. Eller jo, minns ni rundvandringen vi gick på? En delägare högg då tag i oss sommarnotarier och ville ha publik till en plädering hen skulle hålla under morgondagen. Sagt och gjort, schemat ändrades om och det första som nu står på morgondagens schema är en huvudförhandling. Vi får en kort pitch om vad som har hänt i målet och en utskrift av tingsrättens sammanställning. Därefter får vi gå hem och vila upp oss inför nästa dag.

Dag två åker jag inte till kontoret utan till tingsrätten. Jag möter upp de andra sommarnotarierna och går igenom säkerhetskontrollen och vidare in i salen. Pläderingen pågår i två och en halv timme. Sedan sätter vi oss i en taxi för att hinna tillbaka till kontoret i tid till att en advokat ska hålla en föreläsning om de vägledande reglerna om god advokatsed. Vi får bland annat lära oss om advokatens lojalitetsplikt, oberoende och tystnadsplikt, samt om jävsreglerna och förhållandet till motparten. 

Efter en spännande start blir det dag tre äntligen dags att sätta sig in i de första riktiga arbetsuppgifterna.

 

Här hittar du våra lediga tjänster

Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad med nya jobb.

Jobbar du redan på AG Advokat?

Var med i rekryteringen och hitta din nästa kollega!

email
@agadvokat.se
  • Anders Skägg
  • Camilla Hedborg
  • Charlotte Lavefjord
  • Christian Hybbinette
  • Elsa Bergendahl Wintzell
  • Eric Ödling
  • Håkan Bjerle
  • Hanna Foss
  • Johan Gadd
  • Johan Lindberg
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor